sipkadole
biodiesel foto

A biodízel növényi olajból vagy állati zsírokból készült alternatív üzemanyag dízelmotorok számára.

A gázolajjal jól elegyedik, bekeverhető bármely arányban 1-99%-ig. A FAME felhasználása az EU-ban országonként változik az egyes hatályban lévő törvények szerint.

A zsírok és növényi olajok kémiailag a glicerin zsírsavakkal alkotott észterei. A glicerin három hidroxid csoportot tartalmazó alkohol, azaz propán-triol. A zsírsavészterekben az esetek nagy többségében egyféle zsírsav kapcsolódik a glicerinmolekulában mindhárom hidroxil-csoportjához, viszont a savak lánchossza, valamint telítettsége az, ami az észter (triglicerid) tulajdonságait meghatározza.

A növényi olajok és zsírok alkoholízissel való átalakítása, amit átészterezésnek vagy transzészterifikációnak hívnak, ideális módszer a növényi olajok és állati zsiradékok belső égésű motorok üzemanyagaként való alkalmazhatóságának elérésére.

Az Európai Szabványügyi Bizottság CEN európai szabványt hagyott jóvá, mely tartalmazza a zsírsav-metil-észter (FAME) minőségi követelményeit és vizsgálati módszereit. A szabvány száma: EN 14214.

A CEN tagtestületek (Magyarország is tag) kötelesek betartani a CEN/CENELEC feltételeit, amelyek szerint minden változtatás nélkül ezt a szabványt nemzeti szabványként be kell vezetni.

en14214

Quality specification FAME Rossi Biofuel

tvorba web stránok